Menu

Dziennik Normalnego Czlowieka

Komentarze na temat otaczającego świata

Czwartek 24.11.2016 21.03GMT

dziennikmagdys

Jest trochę lepiej. Wracam powoli do życia. Jestem jeszcze cały czas w zimowym śnie niedźwiedzia, ale zwalmy to na Q4 - zimno, ciemno, 'do domu daleko' (tyle, że nie dosłownie) ...  Sprawa numer 2 - ostatnio odkryłlam nowy, nieprawdopodobnie dziewicy świat i chyba to główna przyczyna mojego przebudzenia. Bhutan, wschodnia Azja, małe państewko u podnóży Himalajów. Coś niesamowitego! 700,000 ludzi, mieszanka rdzennych + Nepal + Tybet. Zawsze marzyłam o tym, żeby wyjechać do Tybetu, ale Bhutan - pojęcia nie miałam, że takie miejsce istnieje. Jestem absolutnie zakochana! Jadę za ok 6 miesięcy i nie widzę inaczej. Drogi ten wyjazd, ale mój Boże - warto, warto, warto ... Chyba w końcu znalazłam najlepsze miejsce odnowienia i ukojenia nerwów.

Przedstawiam Bhutan z lotu ptaka. Wioska człenia, z którym praktycznie codziennie gadam. Tak, proszę Państwa do Bhutanu doszedł internet. Wow! Ale londowanie na nowym lotnisky będzie bombowe - turbulencje, że hej!

15175402_646108312216104_280052660_n

Od kiedy zaczęłam rozmowy z bardzo egzotycznym znajomym, przesłam również na kontrolowany wegentarianizm a może raczej pescatarianizm. Warzywa do kwadratu + ryba raz lub inne owoce morza raz w tygodniu. Czuję się jak nowo narodzona! Z inspiracji kulinarnych polecam narodowe danie Bhutanu :)

Narodowe danie to ema datse, czyli ostre chili (Ema), zmieszane z serowym sosem. Przepis po angielsku:

Thinly slice one onion, longitudinally, and add it to a pan with 3 tablespoons oil on medium heat. Add five cloves of garlic, chopped, and one or two tomatoes, in thin wedges. Slice a half pound of hot chilies lengthwise into halves or quarters. Remove the seeds if you're getting nervous. Add the chilies, stir-fry briefly, then add a cup of water. Let simmer for a few minutes, then add two tablespoons butter and a half pound of whatever cheese(s) you're using.

Rewelacja!

 CHAVELLI TSUI - A Bhutanese cook patiently waits for the cheese to melt in this ema-datse.

© Dziennik Normalnego Czlowieka
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci